✍️ سجاد فتاحی - جامعهشناس
✅ فردا انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامیاست. به نظر میرسد در هیچ یک از انتخاباتهای برگزار شده تا کنون درصد ایرانیانی که تصمیم قطعی و اعتراضی برای عدم شرکت در انتخابات گرفتهاند و آنانی که دچار تردیدهایی جدی برای شرکت در انتخابات هستند تا این حد بالا نبوده است.
✅ شرکت یا عدم شرکت افراد و جریانهای سیاسی در انتخابات فردا برای آنکه مبتنی بر بنیانی منطقی و قابل دفاع باشد نیازمند پاسخ به ۲ پرسش زیر است:
⭕️ نخست آنکه آیا ساختار سیاسی کنونی اصلاح پذیر است؟
⭕️ و دیگر آنکه آیا از طریق شرکت در انتخابات احتمال اصلاح ساختار افزایش مییابد؟
✅ اگر پاسخ شما به پرسش اول منفی است در انتخابات فردا و البته انتخاباتهای بعدی شرکت نکنید و با آنانی که پاسخشان مشابه پاسخ شماست به پرسشهایی از این دست بیاندیشید که ایران بواسطه کدام ضعفهای موجود در ساختار سیاسی به اینجا رسید؟ و ساختار سیاسی کارآمدی که توانایی رساندن ایران به جایگاهی که شایستگی آن را دارد باید از چه ویژگیهایی برخوردار باشد؟
بی گمان اگر ساختار سیاسی ناکارآمد کنونی اصلاح نشود، فارغ از درصد مشارکت در انتخابات، یا برگزیده شدن فردی بد به جای بدتر، دیر یا زود زمینه برای بنیان گذاری ساختاری جدید فراهم خواهد شد و اگر پاسخهایی دقیق به این پرسشها نداده باشیم ممکن است تجربهای تلخ را تکرار کنیم.
✅ اگر پاسخ شما به پرسش اول مثبت است و مبتنی بر تجربه چند دهه گذشته پاسختان به پرسش دوم منفی، باز هم منطقی است که در انتخابات شرکت نکنید، به این امید که شاید آسودگی خاطر بخشهای قدرتمند نظام سیاسی از عدم وجود رقیب، در درون بخشهای گوناگون نظام و بزرگی بحرانهای پیش رو امکان انجام اصلاحات را افزایش دهد که البته با توجه به تجارب قبل این را بعید میدانم.
✅ در انتخابات فردا تنها آنانی باید شرکت کنند که پاسخشان به پرسشهای اول و دوم مثبت است. البته این گروه باید توضیح دهند که آنچه که با مجالس قبل که به مراتب نامزدهای آن قوی تر از مجلس کنونی بودند محقق نشده است چگونه با این مجلس محقق خواهد شد؟
✅ در گفتگوهای چند روز اخیر با دوستانی که قصد شرکت در انتخابات را دارند متوجه شدهام که آنها بدون توجه به پاسخ پرسشهای فوق و همچون انتخاباتهای گذشته مبتنی بر فلسفه انتخاب بین بد و بدتر و ترس از بدتر شدن شرایط بواسطه انتخاب آنانی که بدتر میدانند همچنان از شرکت در انتخابات دفاع میکنند و البته این بار با تردید و شرمساری قابل توجهی به پای صندوقهای رای خواهند رفت؛ در این زمینه باید به چند نکته توجه داشت:
⭕️ شرکت در انتخابات بدون توجه به پاسخ پرسشهای فوق و از روی ترس نسبت به هر رخداد ناگواری در آینده، هیچ کمکی به جلوگیری از وقوع آن رخداد ناگوار نخواهد کرد. رخدادهای ناگوار برای ملتها نتیجه ناکارآمدی نظامهای سیاسی است و نه درصد مشارکت مردم در انتخابات؛ مشارکت در انتخابات بدون امکان انجام اصلاحات ساختاری، در حالی که منتقد جدی ساختار سیاسی و رویههای جاری هستیم تنها توهم سیاست مدارانِ در قدرت را نسبت به مقبولیت خود افزایش میدهد و آنها را در پیگیری سیاستهای ویرانگر خود مصمم تر میکند.
⭕️ انتخاباتی که منجر به اصلاح ناکارآمدیهای ساختاری نشود ( مشخصاً افزایش توازن بین بخشهای گوناگون نظام سیاسی و تفکیک آنها) که تا کنون نشده است کمکی به عدم حرکت کشور به سمت وقوع رخدادهای ناگوار نخواهد کرد.
⭕️ اگرچههانا آرنت دههها پیش نسبت به بنیانهای سست و غیر اخلاقی فلسفه انتخاب بین بد و بدتر هشدار داده بود اما برای ما ایرانیان هیچ زمانی بیش از امروز امکان درک ناکارآمدی این فلسفه در بهبود شرایط و عدم حرکت به سمت موقعیتهای ناگوار آشکار نشده است... شاید لازم باشد که یک بار دیگر مقاله مسئولیت شخصی در دوران دیکتاتوری آرنت را بخوانیم.
t.me/SIAGS